Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviön avauspuhe Nelosfestarilla 8.3.2019 sekä hänen kirjoittamansa runotervehdys Naistenpäivän kunniaksi kaikille naisille

Arvoisat naiset ja hyvä kulttuuriväki

Alkuun toivotan oikein hyvää naistenpäivää kaikille Teille naisille, jotka olette meidän miesten elämämme sokeri ja suola.

Minulla on suuri ilo ja kunnia avata tämän vuoden Nelosfestari, joka on järjestyksessään jo kymmenes tänä vuonna. 4festari on osa kaupunkimme 140-vuotisohjelmatarjontaa. Olemme kaupunkina tehneet päätöksen, että kaupunki juhlii omaa juhlavuottaan muiden tapahtumien ohella ja suurempaa erillistä juhlaa emme järjestä. Joten siinäkin mielessä minulla on ilo olla lausumassa avaussanat juuri tänään ja juuri tällaisessa talkootyömuotoisessa kulttuuritapahtumassa.

Itselleni kulttuuri on käsitteenä erittäin laaja kokonaisuus, jota en itse ymmärrä vain perinteisinä teatteritaiteena, taidenäyttelyinä, oopperaesityksinä, musikaaleina tai muina tarkkaan rajoitettuina luovuuden ilmiöinä. Itse asiassa luovuus on juuri se asia, jonka ympärille kulttuuri voi minun mielestäni muodostua ja luovuutta löytyy laajasti jokaiseen elämämme elementtiin. Minun ajatusmaailman mukaan meistä jokainen on omalla tavallaan kulttuurin käyttäjiä ja siitä nauttivia yksilöitä joko tiedostaen tai tiedostamatta. Itse asiassa kulttuuri muokkaa varmasti meidän kaikkien ajatusmaailmaamme jatkuvalla tavalla ja tuottaa syötteitä omaan toimintaamme. Kun joku kulkee kadulla ja viheltelee näin naisten päivän kunniaksi vaikkapa Kari Tapion kappaletta ”Nainen”, niin sekin on erään kulttuurin ja taiteen aikaansaama ilmiö.

Onneksemme ihmiskuntaan on syntynyt ja täällä elävät ihmisoliot ovat erilaisia, jolloin monimuotoinen luovuus ja sitä kautta syntyvä kulttuuri on rikasta. Vanhan sanonnan mukaan toiset tykkäävät äidistä ja toiset tyttäristä pitää paikkaansa myös erilaisten kulttuurilajien suhteen. Vihkiytyminen ja rakastuminen johonkin taidemuotoon lähtee jokaisen oman mieltymyksen kautta, mutta mieltymyksiä kuitenkin yhdistää ihastuminen johonkin luovuuden alaan sekä luovuuden tuottamaan performanssiin.

Kotkan kaupungin alueella monialaisella kulttuurilla ja suurella kulttuurikirjolla on pitkä historia. Perinteikkäänä satama- ja merikaupunkina Kotka on varmuudella saanut sellaisia kulttuurisyötteitä ulkomaailmasta, joista moni paikkakunta on kateellinen. Kuten aiemmin totesin, kun meistä jokainen pääsee ja jotkut joutuvat alttiiksi kulttuurille, halusimme tai emme, niin on aivan selvää, että alueemme kulttuurielämän kautta on tullut syötteitä myös perinteiseen kaupungin hallintoon. Tätä kautta on syntynyt hallintokulttuuria, jossa myös luovuudella on oma osansa, ja jossa itse asiassa luovuutta voisi käyttää nykyistä paljon enemmän.

Kaupunkimme uudessa kaupunkistrategiassa meillä on kolme päämääräpoijua. Huomaatteko luovuuden: ei ole strategista päämäärää kuten hallintobyrokraatit usein toteavat, vaan meillä on päämääräpoijut. Yhdessä päämääräpoijussa tavoitteena on, että olemme hyvätuulisin kulttuurin ja tapahtumien kaupunki. Kulttuuri on siis vahvasti esillä kaupungin strategiassa, joka ohjaa kaikkea päätöksentekoa. Päätöksentekoon liittyen voin mainita, että tulevana maanantaina kulttuurijohtajan rekrytointiprosessin jatkaminen on esillä kaupunginhallituksessa.

Kulttuuri on kokonaisuudessaan merkittävä asia kaupunkimme imagolle sekä kaupunkilaisten hyvinvoinnille. Toki tässä omassa roolissa on myös pakko korostaa, että kulttuuri ei kuitenkaan ole ”pyhä lehmä” silloin, kun joudumme etsimään vastauksia talouden haasteisiin. Kun kaupunki laati talouden tasapainottamisen toimenpideohjelmaa, niin ilmassa oli epäilyjä siitä, että kaupunginjohtaja olisi kulttuurivastainen. Puhtaalla omalla tunnolla voin todeta, että se ei pidä lainkaan paikkaansa ja epäilykset sen suhteen ovat aivan turhia ja pelko siitä pois. Kulttuuri ja kulttuurielämä ovat kaupunkimme rikkaus, johon kohdistuu myös kaupunginjohtajan rakkaus. Ikävä asia on vaan se, että luovasti joudumme pohtimaan kaupungin tulevaisuutta myös taloudenpitokulttuurin näkökulmasta hyvin laajasti, jolloin koskemattomia aiheita eikä minkäänlaisia tabuja ei ole olemassa.

Tämä nelosfestari täyttää ja toteuttaa hienosti niin kaupunkistrategiaamme kuin talouden tasapainottamista. Kaupungin elinvoimalautakunta on tukenut tapahtumaa pienellä avustuksella ja kun tapahtuma on muutoin talkoovoimilla toteutettu, niin strategiamme monet elementit kohtaavat tässä festarissa ja sen hengessä. Tähän kun vielä lisätään se, että tapahtuma on yleisölle ilmainen ja toimii erilaisten harrastajaryhmien esiinmarssimahdollisuutena, niin 4festari on varmuudella paikkansa ansainnut kaupunkimme kulttuurikirjossa.

Näillä sanoilla toivotan Teille kaikille oikein mainiota festariviikonloppua ja nauttikaamme luovuuden hedelmistä syntyneestä kulttuuritapahtumasta.        

NICE-10 PÄIVÄÄ NAISELLENI

Nainen, olet maailman ihanin nisäksäs,

joskus ehkä hieman nenäkäs.

Nainen, se ei minua haittaa,

elämä kanssasi täydeltä maittaa.

Nainen, Sinä ihana valontuoja,

on työssään onnistunut Luoja.

Nainen, ei maailmani olisi samanlainen,

jos täältä puuttuisit, Sinä olento ihanainen.

Nainen, vain Sinua näin suuresti ihannoin,

tämän Sinulle täydestä sydämestäni kertoa voin.

Nainen, sinun vierelläsi seison taikka kaadun,

vain Sinä tuot elämääni täyden laadun.

Nainen, kaupunginjohtajanakin sen nään,

vain Sinä pystyt kääntämään mun pään.

 

 

Nelosteatteri 2019