Ruotsinsalmi 1790 -näytelmä

Kategoria
Kimara
Päivä
2021-11-26 19:00
Tapahtumapaikka
Nelosteatteri, Kotka
Puhelin
+358503406506
Sähköposti
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Liite

näytelmä iskussa! yleisöltä kiittävää palautetta!

RUOTSINSALMI 1790 -NÄYTELMÄ VALITTU MUKAAN MIKKELIN NÄYTTÄMÖPÄIVIEN OHJELMISTOON!

Näytelmän esitysaikataulu ja lipputilanne:

 • · pe 3.12. klo 19, lippuja saatavilla
 • · la 4.12. klo 18 Varattu näytös, lippuja voi tiedustella:  Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
 • · pe 10.12. klo 19 (koko näytökseen ennakkovaraus)
 • ·pe  17.12. klo 19, lippuja saatavilla
 • · la 18.12. klo 18, lippuja saatavilla

Esityspäivinä lipunmyynti avoinna tuntia ennen esitystä.

Lippuja voi varata ennakkoon sähköpostitse: esko.junkkari(at)kymp.net. Lipun hinta 10 euroa, käteismaksu!

Ryhmäkuva Ruotsinsalmi 1790 joukosta pien 20 

Kuvan joukolla Teatteri Kimara mukana Suomen suurimmilla harrastajateatterifestivaaleilla Työväen Näyttämöpäivillä Mikkelissä tammikuussa 2022

 Vuoden 2022 Työväen Näyttämöpäivien esitykset on valittu. 45. kerran järjestettävälle harrastajateatterifestivaalille haki yhteensä 28 ryhmää, joista 9 valittiin tulevan festivaalin ohjelmistoon. Esitysvalinnat on tänä vuonna tehnyt historian- ja teatterintutkija, teatteritieteen dosentti Mikko-Olavi Seppälä. Yksi mukaan valituista ryhmistä on Teatteriryhmä  Kimara esityksellä Ruotsinsalmi 1790.

Mikko-Olavi Seppälä luonnehti esitystä: ”Teatteri Kimaran Ruotsinsalmi 1790, legendaarisen Reijo Paukun valmistama jylhä esitys Kotkan meritaistelusta, asettaa vastakkain Kustaa III:n ja Katariina Suuren.”

Teemavuosi käynnisti kirjoittamisen

Itämeren alueen suurin ja yksi Euroopankin merkittävimmistä meritaisteluista on myllertänyt vuosikymmeniä kotkalaisen teatterimiehen Reijo Paukun mielessä. Parhaillaan Kotkassa vietettävä Ruotsinsalmi 230 vuotta –teemavuosi pakotti Paukun tarttumaan tuumasta toimeen ja kirjoittamaan näytelmän, jossa Ruotsinsalmen toisen meritaistelun tapahtumat ja niihin olennaisesti liittyvät henkilöt heräävät henkiin Nelosteatterin intiimissä tilassa. Näyttämön ja katsomonkin rajoja laajennetaan videoiden, musiikin ja äänitehosteiden avulla ja 14 näyttelijän roolit vaihtelevat kohtausten myötä – vain sotaa käyviä serkuksia Venäjän keisarinna Katariinaa ja Ruotsin Kustaa III:ta esittävät Leena-Kaisa Kivioja ja Marko Paukkunen ”pysyvät lestissään”.

 Heidän korkeutensa 2

Sodan uhoa ja mielettömyyttä

Vaikka näytelmätekstissä selvitellään meritaistelun strategista kulkua ja laivojen määriä – niin venäläisten kuin ruotsalaisten – ja tykit paukkuvat, nousevat Paukun käsikirjoituksessa esiin ihmiset, heidän toiminnalliset motiivinsa ja tunteensa. Katariinan ja Kustaan valtapoliittiset pyrkimykset saavat vastaparikseen sotilaiden väsymyksen ja sodan mielettömyyden tunnustamisen. Kymiläisten ja lammassaarelaisten naisten keskinäinen uho ja syyttely päättyvät ajatukseen yhteisestä seutukunnasta ja omasta elämästä ilman, että ”pyörittäisiin koko ajan isompien hikisis jalois”.

Voittajia vai häviäjiä?

Sodan ankea todellisuus häipyy välillä taka-alalle Katariinan hovin juhliessa edellistä, Viipurinlahdella saavutettua voittoa tai Kustaan ja päälliköiden viettäessä taisteluiden välissä leppoisaa iltanuotiohetkeä. Epäonnisen, myrskyn runteleman venäläislaivaston rippeet joutuvat peräytymään ja taistelu päättyy venäläisten komentajan prinssi Nassau-Siegenin luovuttaessa sotalipun ja miekkansa ruotsalaisille. Näytelmän lopussa Katariinan ja Kustaan välienselvittelyssä kummankaan hallitsijan uho ei ole sammunut. Ihmiskunnan sotaisan historian jatkumista tavallisen kansan kustannuksella ennakoi Kustaan repliikki: ”Me maita jaamme, taistellaan, eikä ajatella laisinkaan, että jalkoihimme mutaa jää…”

Yhteistyö on voimaa

Teatteriryhmä Kimaran ja Reijo Paukun yhteistyö alkoi Paukun runoista rakennetun MARMORIMIES –runoillan toteutuksesta 2019. Keväällä 2020 harjoittelimme Paukun käsikirjoittamaa RISTIN TIE –pääsiäisnäytelmää mutta koronaepidemia jäädytti hankkeen. Tietenkin korona varjostaa nyt valmisteilla olevaa RUOTSINSALMI –projektiakin, mutta kiehtovan paikallisen historian loihtiminen Nelosteatterin näyttämölle Reijo Paukun ohjauksessa innostaa mukaan lähteneitä. Työryhmän mielestä on upeata ja mielenkiintoista kertoa näytelmän keinoin niitä asioita, joita Merikeskus Vellamon Kohtalona Ruotsinsalmi –näyttely valottaa. Tekijöitä lämmittää myös se tuki, jota Vellamon taholta on saatu. Reijo Paukku ja Teatteriryhmä Kimara ovat saaneet toteutukseen Kotkan kaupungin kohdeavustuksen.

Kimaralaisten lisäksi näytelmässä on mukana esiintyjiä Pyhtään Harrastajateatterista, Karhulan Työväennäyttämöltä ja Kotkan Nuorisoteatterista. Puvustukseen ja tarpeistoon apua saadaan Kotkan kaupunginteatterilta ja muilta alueen näyttämöiltä. Projektin toteutus on siis monenlaisen yhteistyön mahdollistamaa. Valo- ja äänitehosteet, musiikki ja videokuva ovat tärkeä osa näytelmän visuaalisuutta: äänimaailman loihtii Jukka-Pekka Kairaneva, valoista ja videoista vastaa Kalevi Laine

Esityksistä

Näytelmämme tietä ovat mutkistaneet koronan aiheuttamat rajoitukset ja peruutukset. Nyt näytelmä on kovassa iskussa, yleisö on kiittänyt näkemäänsä! Lämminhenkinen ensi-ilta pidettiin 21.11.  Tervetuloa kokemaan Reijo Paukun käsikirjoittama ja ohjaama kantaesitys!

 Kiitosten aika ensi illassa pien 10

 Pääsylipun hinta on 10 e, käteismaksu!; ennakkovaraukset Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.. Käsiohjelmasta pieni korvaus (2 e)..

Esityksissä huomioimme tietenkin ajankohtaiset viranomaisten koronaohjeistukset: tällä hetkellä ei ole turvavälivaatimuksia, mutta vahva maskisuositus!. Näyttämötilan laajuuden vuoksi katsomoon mahtuu 58 katsojaa. Reilun tunnin kestävässä esityksessä ei ole väliaikaa. Emme voi tilan puutteen vuoksi järjestää myöskään kahviopalveluja.

”Verenkarvas sotataivas peilaa hurjaa näytelmää,

kaikuu jyske kanuunoiden, sitten hetkeks vaimenee.

Yllättäen alkaa taas ja kaksin verroin kovenee…”

 
 

Kaikki päivät

 • 2021-12-18 18:00
 • 2021-12-17 19:00
 • 2021-12-10 19:00
 • 2021-12-04 18:00
 • 2021-12-03 19:00
 • 2021-11-28 18:00
 • 2021-11-27 15:00
 • 2021-11-26 19:00
 • 2021-11-21 16:00

Ilmoittautuneet

 Ei ilmoittautuneita 
Nelosteatteri 2019