Haastellaan yhes - kalevalainen iltapuhde

Kategoria
Kimara
Päivä
2020-02-28 17:30
Tapahtumapaikka
Karhulan seurakuntakeskus
Puhelin
+358503406506
Sähköposti
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Liite

KALEVALAINEN KANSANJUHLA KARHULASSA (HUOM! paikka)

Teatteriryhmä Kimara, Etelä-Kymenlaakson Kalevalaiset Naiset ja Kotka-Kymin seurakunta järjestävät yhteistuumin Kalevalaisen iltapuhteen Karhulan seurakuntakeskuksessa (Karhulantie 33) Kalevalan päivänä, perjantaina 28.2.2020. Juhlan aluksi kahvitellaan ”suu hyvänmakuseks” klo 17.30 alkaen Kalevalaisten naisten loihtimin herkuin. Kahvin jälkeen klo 18 aloitetaan ohjelmaosuus, jossa on lokosaa puhetta, lausuntaa ja laulua.

Seurakunnan tervehdyksen juhlaan tuo pastori Juha Ropponen.

Elias Lönnrotin kokoama Kanteletar ilmestyi v. 1840, joten vietämme tämän Suomen kansan vanhojen laulujen ja virsien kokoelman 180 –vuotisjuhlavuotta. Eri puolilla Suomea Kanteletarta esittänyt lausuntataiteilija Leena-Kaisa Kivioja esittää lausuen ja laulaen Kanteletar –sikermän, johon hän on sisällyttänyt myös metsään liittyviä tarinoita, onhan Kalevalaisten Naisten toiminnassa tämän vuoden teemana Metsän henki.

Kirjailija Irja Sinivaara pohtii kirjallisuuden ja yksittäisen kirjailijan roolia kulttuuriperinnön säilyttäjänä ja siirtäjänä esityksessään, jonka otsikoksi hän nimesi Kirjoitettu muisti.

Miehikkäläläinen kulttuurin, lotta- ja sotilasperinteen ja koivistolaisuuden vaalija Terttu Ravi lausuu runoja ”karjalaisii viisii”. Hän toteaa:”Ko miul on karjalaiset juuret, ni mie mieluust ain esitä karjalaisii runnoi. Erikoisesti olen tykästynyt Toivo Lyyran murrerunoihin.”  Juhlassa hän lausuu myös muutaman oman runon – onhan hän aktiivinen Paltan jäsen – ja soittaa iloksemme pirtaa, minkä taidon hän opetteli jo lapsena äitinsä kangaspuiden ääressä.

Kalevalaisten Naisten toimintaideologiaan kuuluu myös perinteisen käsityön ja pukeutumiskulttuurin vaaliminen ja kehittäminen. Saamme juhlassa ”museoidun muodin käyttöohjeita”, kun äskettäin ilmestynyttä PISTOS –teosta esittelevät sen tekijät, artesaanit ja juuripukeutumisen oppaat Raili Airikka-Haapaniemi ja Tiija Malmi. Kirja on juhlassa myös ostettavissa.

Teatteriryhmä Kimara tutkailee esityksessään suomalaisuutta hyvinkin erilaisista näkökulmista. Runosikermässä Monenlainen Suomi kuulemme tekstejä Leinosta Hectoriin Leena-Kaisa Kiviojan, Marjatta Luoman, Ossi Niemelän ja Esko Junkkarin tulkitsemina.

Eiköhän yleisökin pääse osallistumaan vaikkapa muutaman yhteislaulun voimin juhlassamme, jonka motoksi sopii hyvin Kantelettaren säkeet ”Laulelkaamme, soitelkaamme, tehkäämme iloinen ilta”.

Juhlaan on vapaa pääsy, kahvituksesta pyydetään pieni korvaus.

Haastellaan yhes – Kalevalainen iltapuhde

Karhulan seurakuntakeskuksessa, Karhulantie 33

Kalevalan päivänä 28.2.2020 klo 17.30 (kahvitus)/ klo 18 (ohjelma).

Tervetuloa!

Teatteriryhmä Kimara ry, Etelä-Kymenlaakson Kalevalaiset naiset ry, Kotka-Kymin seurakunta

 
 

Kaikki päivät

  • 2020-02-28 17:30
  • 00:00

Ilmoittautuneet

 Ei ilmoittautuneita 
Nelosteatteri 2019